Wat is yoga

Even snel uitleggen wat yoga is, is bijna niet mogelijk. In de duizenden jaren dat yoga bestaat, zien we talloze richtingen, filosofieën en verschillende manieren van beoefening. Niet alleen met betrekking tot de manier van oefenen (vooral mediteren, of vooral studeren, of vooral het beoefenen van onzelfzuchtigheid of vooral het werken met ademhaling en het lichaam) maar ook met betrekking tot het beschouwen van de werkelijkheid. Is er een werkelijkheid en maakt alles wat we ervaren daar deel van uit? Of is er een werkelijkheid maar is alles wat we zien,  ervaren en waar we aan hechten slecht een illusie, of schijnwerkelijkheid, waar onze geest zich mee identificeert? En kunnen we door meditatie een glimp opvangen van die enige, echte, onveranderlijke werkelijkheid? 

 

Yoga wordt in ieder geval al duizenden jaar beoefend door mensen die tot verlichting willen komen. Een verlichte mens, is bevrijd van alle mogelijke aardse ongemakken en ervaart heelheid.

 

De yogabeoefening die momenteel erg populair is en waarin het lichaam een grote rol speelt, noemen we ook wel Hatha Yoga. Hatha Yoga is een relatief jonge vorm van yoga, ontstaan in de middeleeuwen. In Hatha Yoga is het lichaam een instrument voor spirituele beoefening. Door speciale houdingen aan te nemen en ademhalingsoefeningen te doen, brengen we in Hatha Yoga adem, lichaam en geest samen waardoor we heelheid en eenheid leren ervaren. 

 

Er zijn verschillende vormen van Hatha Yoga die je kunt beoefenen en combineren. Voorbeelden van de meer modernere yogastijlen zijn Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga, Bikram Yoga en Prana Flow.

 

Je hoeft niet per se op zoek te zijn naar verlichting om yoga te beoefenen. Het beoefenen van yoga brengt ons ook de mobiliteit en stabiliteit van het lichaam terug, de kracht van ademhaling, rust in het hoofd en een gelegenheid om met open en neutrale blik naar binnen te kunnen keren. 

 

Yoga beoefening is een langdurig proces, waar je je hele leven mee bezig kunt zijn. Het vraagt aandacht, toewijding en en speelsheid. 

 

Ben je nog niet bekend met yoga en vraag je je af of het iets voor je zou zijn? Ik denk dat gewoon doen de allerbeste manier is om te ervaren en te begrijpen wat yoga is en wat yoga voor jou kan betekenen.   

 

Ik help je hier graag bij. Neem contact met me op als je meer wilt weten.

yoga en Samenbrengen

Een van de vele betekenissen van yoga (sanskriet) is "samenbrengen" . Wat je met het beoefenen van yoga kunt samenbrengen in je leven, is veel, ik hoop dat deze lijst je inspireert:

 • Adem: Met yoga hervind je de kracht van je adem. Dit kan een life changer zijn!
 • Verbinding: In yoga verbind je je met jezelf. Dit is waardevol omdat we ons vaak de hele dag door verbinden met dingen die buiten ons bestaan.
 • Zelfkennis: Iedere houding zal je iets nieuws leren over jezelf. Spannend, laat je verrassen! 
 • Rustige en sterke geest: met yoga train je je geest, je leert je opnieuw te verhouden tot gedachten, meningen en overtuigingen. 
 • Mindful: Je ervaart wat het betekent om liefdevol te observeren in plaats van te oordelen, je leert wat het betekent om met compassie in het zo bekende “nu” te zijn.
 • Mobiliteit: Je beweegt je lichaam letterlijk alle kanten op, waardoor je je lichaam herontdekt en ontwikkelt.
 • Kracht: Sommige houdingen maken je lichaam sterker en stabieler.
 • Compassie: Andere houdingen leren je juist ervaren hoe je je grenzen kunt respecteren.
 • Ontspanning: Met yoga leer je hoe je diep kunt ontspannen. Een staat van zijn die we soms volledig zijn vergeten en kwijtgeraakt.
 • Spelen: Met yoga leer je weer te spelen. Met een spelende houding zul je gemakkelijker nieuwe dingen kunnen doen.
 • Vertrouwen: Je hoofd kan er van overtuigd zijn dat je iets nooit zult kunnen, of het nou een uitdagende houding is, of een zittende meditatie van een paar uur. Als je de tijd neemt en blijft oefenen, zul je versteld staan van wat je allemaal kan.

Je kunt je voorstellen dat je alles wat je samenbrengt op je yogamat, je ook samen gaat brengen op andere momenten in het leven.